globalcoins.eu — Тематични монети и колекции
Начало   Бюлетин Контакти

Тематични монети и колекции

Страница   1  2  3      
 


Медно-никелова монета, с тегло 28.28 грама и диаметър 38.61 мм с щемпел-гланцово качество, отсечена по повод
500 години от възкачването на британския трон на Хенри VІІІ. Истински Ренесансов монарх, той наследява трона от брат си Артур през 1509 година, и управлява в продължение на 38 години, установявайки исторически промени в монархията, църквата и държавата. Крал Хенри VІІІ е познат и с множеството си връзки - с общо шест жени, сред които се откроява тази с Ан Болейн, от която се ражда бъдещият владетел на Англия - кралица Елизабет І.

Ном.№ 826109301148

Цена: 42 лв.

Монетата е опакована в богато илюстрирана цветна кутия,
съдържаща подробни данни за живота, царуването,
политиката и личните отношения
на крал Хенри VІІІ с шестте му жени.

Монетосечене на Ватикана

   Aко в днешно време на колекционния пазар съществуват монети, за които предварително се знае, че ще бъдат изключително търсени, количествата им ще бъдат недостатъчни и цените им ще се повишават до непредвидими нива, това са разменните и колекционни монети на държавата Ватикана.
   Като основни причини за това могат да бъдат посочени:
~ изключително ниските тиражи – както на сериите от разменни монети, така и на възпоменателните такива от сребро и злато;
~ огромният интерес към тези монети от колекционери от целия свят. През последните години, след влизането на Ватикана в Европейския валутен съюз на 01.01.2002 г. и въвеждането на еврото като официална валута, дори заявките за постоянни абонаменти не могат да бъдат удовлетворени;
~ безпрецедентният контрол върху разпространението на монетите на Ватикана.
   Дори и най-малка сянка на съмнение относно почтеността и надеждността в поведението на всеки един търговски партньор е повод за незабавно преразглеждане на договорните отношения с него.
  Присъединяването на Ватикана към Европейския валутен съюз доведе до още по-голямо ограничаване на тиражите на разменните и възпоменателни монети. Съгласно квотата на Европейската централна банка за емитиране на парични средства, основаваща се на показатели
като територия и население на всяка страна-членка на валутния съюз, Ватикана има право да отсече монети с обща номинална стойност от 670 000 евро годишно.
     Никой никога не е видял разменна монета на Ватикана в каналите на паричното обращение. Всички те са у колекционерите.
   Cлед 1 януари 2002 г. Ватикана отсича ежегодно:
- лимитирани серии от разменни монети от 1 евроцент до 2 евро в качество щемпел-гланц, определен брой, от които са предназначени за колекционния пазар, а останалите за служителите на Ватикана, за музеите по света и за официални подаръци;
- допълнителни количества от разменната монета от 2 евро в същото качество, част от които по правило се използват за нумифилателни пликове (комбинация от пощенска марка на Ватикана с първодневен печат и монета). Тази практика е въведена след 2005 г.
  -Нискотиражна серия от разменни монети във висше, мат-гланцово качество, в изключително елегантна кутия, включваща и специален възпоменателен медал от сребро, проба 925, изобразяващ библейски персонажи. Първата мат-гланцова серия, отсечена с номинал в евро през 2002 г. достигна изключително бързо ценови нива от над 2000 евро на колекционния пазар.
  - две сребърни монети в рамките на всяка календарна година с номинална стойност от 5 и 10 евро, посветени на важни събития от духовния живот, дипломатическите постижения или обществените прояви на папата и висшите сановници на Ватикана.

Разменна нециркулирала
монета от 2 евро

 

Ном.№ 336110791083

Цена 192 лв.

КОЛЕКЦИОННИ СЕРИИ НА ВАТИКАНА 2011 ГОДИНА

Осем нециркулирали монети  от 1 евроцент до 2 евро в щемпел-гланцово качество


Ном.№ 336911704115

Цена: 288 лв.

 

Изключителна колекционна серия от осем нециркулирали монети от 1 евроцент до 2 евро във висше, мат-гланцово качество и златен възпоменателен медал.

   Световен тираж само 300 колекции

Цена: 8 760 лв.

Технически параметри на медала:
Злато, проба 917/1000м; тегло 34,5 гр; диаметър 35 мм

Ном.№ 336911704116

Колекционна серия от осем нециркулирали монети от 1 евроцент до 2 евро
във висше, мат-гланцово качество и сребърен възпоменателен медал.


   Лимитиран тираж от 14 700 колекции

Цена: 600 лв.

Технически параметри на медала:
Сребро, проба 925/1000м; тегло 45 гр; диаметър 40 мм

Ном.№ 336911704117

Всяка година всички разменни и възпоменателни монети се опаковат в един и същи цвят,
различен за различните години. През 2011 година е кафяв.

Официалният емитент на монетите на Ватикана е Ufficio filatelico e numismatico Governatorato Citta’ del Vaticano

Страница   1  2   3      
нагоре