Подаръци

Страница 1 2 3 4 5

Серия плакети "Християнски светци и светини"

Специален продукт на дизайнерското бюро на Монетен двор на Република България.
Плакетите са изработени от масивно посребрен. месинг, с благородна патина. Всеки от тях е в настолна посребрена рамка с размери 90/130 мм върху основа от черен плюш.
Автор на художествените проекти: Пламен Чернев.

Свети Николай Чудотворец

Никола означава Побеждаващ. Св.Никола владее водите и морските дълбини, господар е на зимата, снега и ледения вятър. Патрон е на рибарите, ловците, търговците, на овчарите, стадата им и вълците. Помага на момите да се задомят. На 6 декември, празникът на светеца, се яде курбан, задължително риба. 
Празнуват търговците и банкерите, воденичарите, ловджиите, овчарите. Никулден бележи началото на истинската зима. Студеният Никулден обещава здрава и плодородна година. Именици са Николай, Никола, Нино, Николета, Николинка, Кольо, Кунчо, Куна.

Ном.№ 100009515033

Цена: 39,00 лв.


Свети Мина

Покровител на всички, които са претърпели загуба, помага им да го намерят, поддържа човешката надежда, че няма нищо невъзможно. Покровител на жените, затова към него са насочени молитвите им за дома, за деца и челяд.
Празникът на Св. Мина е 11 ноември. Той бележи средата на Вълчите празници. Този светец е натоварен с мисията да бъде господар на вълците - да ги пуска и прибира. Именници са Мина, Виктор, Викентий.

Ном.№ 100009515034

Цена: 39,00 лв.


Св. Богородица

Божията майка Богородица е носителка на божественото женско начало. Почита се като покровителка на майчинството и на жените, като пазителка на семейното огнище.
На нея са посветени някои от най-големите църковни празници – Рождество Богородично (8 септември), Въведение Богородично (21 ноември) и Успение Богородично (15 август).
Имен ден празнуват Мария, Мара, Мариела, Мариета, Марийка, Маша, Мима, Мария-Ана, Мария-Антоанета, Мария-Магдалена, Марио.

Ном.№ 100009515061

Цена: 39,00 лв.


Свети Георги Победоносец

Свети Георги Победоносец е символ на храбростта, волята и доблестта. Светецът се почита в целия християнски свят катопокровител на воините. На 6 май-празникът на Св. Георги, се чества денят на българската армия.
Тогава имен ден празнуват Георги, Гергана, Галин, Галя, Галина, Ганчо, Ганка, Гинка, Гюро. Името Георги произлиза от гръцкото georgos – земеделец. Свети Георги Победоносец е покровител и на земеделските стопани.

Ном.№ 100009515037

Цена: 39,00 лв.


Св. Св. Кирил и Методий

През 1980 г. папа Йоан-Павел ІІ провъзгласява светите братя за покровители на Европа. Църквата празнува паметта на двамата братя на 11 май, а националният празник на българската писменост и култура е на 24 май.


Ном.№ 100009515036

Цена: 39,00 лв.


Св. Цар Константин и Св. Царица Елена

Св. Константин Велики остава с историята с мирното си царуване, за което са характерни налагане и утвърждаване на християнската религия и изграждането на множество храмове за поклонение. Майката Елена много преди сина си приела христовата вяра. В Йерусалим тя открила животворния кръст Господен и построила няколко храма. Мощите й са открити в един гроб с тези на сина й. За лечителската сила на тленните й останки православния свят разказва чудеса.
Църквата празнува в тяхна чест на 21 май. Именници са Константин и Константина, Елена и Еленко и техните производни.

Ном.№ 100015515181

Цена: 39,00 лв.


Св. Петка Търновска

В народните представи на българите Св. Петка е лечителка и пазителка от „страшни“ болести. Според поверията мощите й лекуват и правят чудеса. Жените в странджанския край я тачат против безплодие. В навечерието на празника на светицата бездетните булки отиват да преспят до параклис и свещен извор, носещи нейното име и на сутринта се измиват с лековитата вода на аязмото.
Празникът на Св. Петка се чества на 14 октомври. Това е един от най-големите български народни празници и с него се отбелязва края на лятото и началото на зимата. Имен ден празнуват Петко, Петка, Петкана, Петя, Параскева.

Ном.№ 100015515206

Цена: 39,00 лв.


Храм-паметник "Св. Александър Невски"

Храм-паметникът „Св. Александър Невски“ е православен храм в София, който е катедрален храм на българския патриарх.
Градежът започва през 1904 г. и е завършен през 1912 г., като цялостното изпълнение възлиза на обща стойност 5,5 милиона лева. Средствата са събрани с дарение в чест на светлия подвиг на Освобождението. Освещаването е извършено на 24 август 1924г.
Храмът е посветен на Александър Невски, известен с победата си над Тевтонския орден в битката на Чудското езеро, провъзгласен за светец от руската православна църква. Александър Невски е патрон на руския император Александър II и названието на храма е израз на благодарността на българите към Русия в лицето на императора.

Ном.№ 100009515035

Цена: 39,00 лв.


Тайната вечеря

Тайната вечеря изобразява сцена от последните дни на Иисус. Стенописът е дело на Леонардо да Винчи, който го рисува по поръчение на херцог Лудовико Сфорца. Шедьовърът е създаден в периода 1495-1497 г. Техниката, която Леонардо използва, е темперни бои върху насмолен гипс и замазка. Размерите на произведението са 460х880 см. То краси стената в трапезарията на манастира Санта Мария деле Грацие в Милано.
Тайната вечеря акцентира върху реакциите на всеки един от апостолите когато Иисус им съобщава, че някой от тях ще го предаде. Фигурата на Христос е разположена в центъра на изображението. Перспективното решение е такова, че пресечната точка на всички линии се явява главата на Иисус. Това допълнително усилва усещането за значимостта му.

Ном.№ 100011515118

Цена: 48,00 лв.


Св. първомъченик и архидякон Стефан

Именници са Стефан, Стефка, Фани, Стамен, Станимир, Станислав, Станчо, Стояна, Цанко, Цочо.
В превод от гръцки Стефан означава венец, затова на този ден могат да празнуват и Венко, Венета, Венцислав, Кита.

Ном.№ 100010515072

Цена: 39,00 лв.


Св. Йоан Кръстител

Йоан Кръстител е натоварен с мисията да „кръщава вода, земя, млади булки и деца”. Негова е честта да даде кръщение с вода на Христос, за да кръщава той с дух и слово. Светецът помага при различни болести, но особено силно трябва да му се помолят страдащите от главоболие.
Църквата го чества на 7 януари.
Именници са Иван, Ивана, Йоан, Жан, Иво, Йонка, Йово и техните производни.

Ном.№ 100010515073

Цена: 39,00 лв.


Св. Архангел Михаил

На деветия месец от сътворението на света, считано от март се празнува денят на ангела с деветте ангелски чина – Архангел Михаил. Този ден е посветен на всички ангели и техните предводители.
Църквата го чества на 8 ноември.
Именници са Ангел, Ангелина, Архангел, Рангел, Гаврил, Огнян, Пламен, Рая, Райна, Серафим, Михаил, Рафаил и техните производни.

Ном.№ 100010515075

Цена: 39,00 лв.


Св. Димитър

Смята се, че светецът помага при различни ставни заболявания, проблеми с костите, навяхвания.
На Димитровден – 26 октомври, завършва преходът от лято и есен към зима.
Българите го почитат като патрон на славянството. Именници - Димитър, Димитрина, Димитраки, Дичо, Димко, Димана, Димитрица, Митра, Митьо и техните производни.

Ном.№ 100009515063

Цена: 39,00 лв.


Св. Борис I Покръстител

Цар Борис I приел светото кръщение през 864 г., а след това въвежда християнската вяра в българските земи. Държавническия му опит го убедил, че покръстването на българския народ и учредяването на българска църква може да обедини духовно славяни и прабългари и да превърне България в още по-могъщ и значим фактор, с който останалите държави да се съобразяват. С изключителен държавнически талант утвърдил окончателно славянско богослужение в българската църква и нейната пълна независимост.
На 2 май имен ден празнуват Борис, Борил, Борислав, Борко, Борян, Бора, Борислава, Борка, Боряна и др.

Ном.№ 100011515096

Цена: 39,00 лв.


Иисус Христос Пантократор

Иисус Христос се почита от християните като син Божи, въплъщение на Словото Божие, изпратен да донесе спасение и помирение с Бога чрез изкупление на човешките грехове. С раждането му започва нов момент в човешката история и слага началото на ново летоброене. Християните вярват, че Христос е извършил редица чудеса, изпълнявайки библейските пророчества.
Именници са Христо, Христина, Божин, Ицо, Ичо.

Ном.№ 100010515074

Цена: 39,00 лв.


Страница 1 2 3 4 5

00359 2 814 50 69

info@globalcoins.eu