Подаръци

Страница 1 2 3 4 5

Серия плакети "Християнски светци и светини"

Плакетите са изработени от масивно посребрен месинг, с благородна патина. Продукт на Монетен двор на Република България.
Всеки от тях е в настолна посребрена рамка с размери 90/130 мм върху основа от черен плюш.
Автор на художествените проекти: Пламен Чернев.

Свети Георги Победоносец

Свети Георги Победоносец е символ на храбростта, волята и доблестта. Светецът се почита в целия християнски свят катопокровител на воините. На 6 май-празникът на Св. Георги, се чества денят на българската армия.
Тогава имен ден празнуват Георги, Гергана, Галин, Галя, Галина, Ганчо, Ганка, Гинка, Гюро. Името Георги произлиза от гръцкото georgos – земеделец. Свети Георги Победоносец е покровител и на земеделските стопани.

Ном.№ 100009515037

Цена: 39 лв.


Св. Цар Константин и Св. Царица Елена

Св. Константин Велики остава с историята с мирното си царуване, за което са характерни налагане и утвърждаване на християнската религия и изграждането на множество храмове за поклонение. Майката Елена много преди сина си приела христовата вяра. В Йерусалим тя открила животворния кръст Господен и построила няколко храма. Мощите й са открити в един гроб с тези на сина й. За лечителската сила на тленните й останки православния свят разказва чудеса.
Църквата празнува в тяхна чест на 21 май. Именици са Константин и Константина, Елена и Еленко и техните производни.

Ном.№ 100015515181

Цена: 39 лв.


Св. Петка Търновска

В народните представи на българите Св. Петка е лечителка и пазителка от „страшни“ болести. Според поверията мощите й лекуват и правят чудеса. Жените в странджанския край я тачат против безплодие. В навечерието на празника на светицата бездетните булки отиват да преспят до параклис и свещен извор, носещи нейното име и на сутринта се измиват с лековитата вода на аязмото.
Празникът на Св. Петка се чества на 14 октомври. Това е един от най-големите български народни празници и с него се отбелязва края на лятото и началото на зимата. Имен ден празнуват Петко, Петка, Петкана, Петя, Параскева.

Ном.№ 100015515206

Цена: 39 лв.


Храм-паметник "Св. Александър Невски"

Храм-паметникът „Св. Александър Невски“ е православен храм в София, който е катедрален храм на българския патриарх.
Градежът започва през 1904 г. и е завършен през 1912 г., като цялостното изпълнение възлиза на обща стойност 5,5 милиона лева. Средствата са събрани с дарение в чест на светлия подвиг на Освобождението. Освещаването е извършено на 24 август 1924г.
Храмът е посветен на Александър Невски, известен с победата си над Тевтонския орден в битката на Чудското езеро, провъзгласен за светец от руската православна църква. Александър Невски е патрон на руския император Александър II и названието на храма е израз на благодарността на българите към Русия в лицето на императора.

Ном.№ 100009515035

Цена: 39 лв.


Св. Йоан Кръстител

Йоан Кръстител е натоварен с мисията да „кръщава вода, земя, млади булки и деца”. Негова е честта да даде кръщение с вода на Христос, за да кръщава той с дух и слово. Светецът помага при различни болести, но особено силно трябва да му се помолят страдащите от главоболие.
Църквата го чества на 7 януари.
Именици са Иван, Ивана, Йоан, Жан, Иво, Йонка, Йово и техните производни.

Ном.№ 100010515073

Цена: 39 лв.


Страница 1 2 3 4 5

00359 2 814 50 69

info@globalcoins.eu