Тематични монети и колекции

Страница 1 2

300 години от публикуването на любимия приключенски роман "Робинзон Крузо"

Всеки от нас пази спомен за вълнуващите приключения на Робинзон Крузо!
Даниел Дефо създава вдъхновяваща автобиография на главния герой – корабокрушенец, който прекарва 28 години на отдалечен тропически остров, сблъсква се с туземци, роби и бунтовници, преди да бъде спасен. Негов пръв помощник и приятел става туземецът Петкан.
Прототип на Робинзон е шотландският моряк Александър Селкирк, прекарал няколко години на необитаемия остров Мас а Тиера, преименуван на Робинзон Крузо през 1966 г., който влиза в състава на островите Хуан Фернандес в Тихия океан.
Колекцията включва три монети с детайлно покритие от сребро и злато, пресъздаващи сцени от сюжета на книгата. Световният тираж е крайно недостатъчен за поколенията почитатели на приключенеца Робинзон - само 3000 колекции.
Добавена стойност придава и екзотичността на емитента - Барбадос - островна държава от Малки Антили.
Монетите са в масивна кутия и са придружени от сертификат за автентичност.

Технически параметри:
Метал: мед-никел
с частично посребряване и позлатяване;
Тегло: 28 г
Диаметър: 40 мм
Емитент: Барбадос
Номинал: 1/4 долар
Година на емисия: 2019
Държава емитент: Барбадос

Цена на колекцията: 192,00 лв.


Монета с оцветяване"Кралска сватба"

Технически параметри:
Метал: никелирана стомана;
Тегло: 12,31 гр.;
Диаметър: 35 мм;
Номинал: 0,50 CAD;
Година на емисия: 2011
Ном.№ 124111771289

Цена: 60,00 лв.


Монета"Хенри VІІІ"

Медно-никелова монета, с тегло 28.28 грама и диаметър 38.61 мм с щемпел-гланцово качество, отсечена по повод 500 години от възкачването на британския трон на Хенри VІІІ. Истински Ренесансов монарх, той наследява трона от брат си Артур през 1509 година, и управлява в продължение на 38 години, установявайки исторически промени в монархията, църквата и държавата. Крал Хенри VІІІ е познат и с множеството си връзки - с общо шест жени, сред които се откроява тази с Ан Болейн, от която се ражда бъдещият владетел на Англия - кралица Елизабет І.
Монетата е опакована в богато илюстрирана цветна кутия, съдържаща подробни данни за живота, царуването, политиката и личните отношения на крал Хенри VІІІ с шестте му жени.
Ном.№ 826109301148

Цена: 42,00 лв.


Монетосечене на Ватикана

Aко в днешно време на колекционния пазар съществуват монети, за които предварително се знае, че ще бъдат изключително търсени, количествата им ще бъдат недостатъчни и цените им ще се повишават до непредвидими нива, това са разменните и колекционни монети на държавата Ватикана.
Като основни причини за това могат да бъдат посочени:
~ изключително ниските тиражи – както на сериите от разменни монети, така и на възпоменателните такива от сребро и злато;
~ огромният интерес към тези монети от колекционери от целия свят. През последните години, след влизането на Ватикана в Европейския валутен съюз на 01.01.2002 г. и въвеждането на еврото като официална валута, дори заявките за постоянни абонаменти не могат да бъдат удовлетворени;
~ безпрецедентният контрол върху разпространението на монетите на Ватикана.
Дори и най-малка сянка на съмнение относно почтеността и надеждността в поведението на всеки един търговски партньор е повод за незабавно преразглеждане на договорните отношения с него.
Присъединяването на Ватикана към Европейския валутен съюз доведе до още по-голямо ограничаване на тиражите на разменните и възпоменателни монети. Съгласно квотата на Европейската централна банка за емитиране на парични средства, основаваща се на показатели
като територия и население на всяка страна-членка на валутния съюз, Ватикана има право да отсече монети с обща номинална стойност от 670 000 евро годишно.
Никой никога не е видял разменна монета на Ватикана в каналите на паричното обращение. Всички те са у колекционерите.
Cлед 1 януари 2002 г. Ватикана отсича ежегодно:
- лимитирани серии от разменни монети от 1 евроцент до 2 евро в качество щемпел-гланц, определен брой, от които са предназначени за колекционния пазар, а останалите за служителите на Ватикана, за музеите по света и за официални подаръци;
- допълнителни количества от разменната монета от 2 евро в същото качество, част от които по правило се използват за нумифилателни пликове (комбинация от пощенска марка на Ватикана с първодневен печат и монета). Тази практика е въведена след 2005 г.
- Нискотиражна серия от разменни монети във висше, мат-гланцово качество, в изключително елегантна кутия, включваща и специален възпоменателен медал от сребро, проба 925, изобразяващ библейски персонажи. Първата мат-гланцова серия, отсечена с номинал в евро през 2002 г. достигна изключително бързо ценови нива от над 2000 евро на колекционния пазар.
- две сребърни монети в рамките на всяка календарна година с номинална стойност от 5 и 10 евро, посветени на важни събития от духовния живот, дипломатическите постижения или обществените прояви на папата и висшите сановници на Ватикана.

Разменна нециркулирала монета от 2 евро

Ном.№ 336110791083

Цена: 192,00 лв.


Колекционни серии на Ватикана, 2011 година

Осем нециркулирали монети  от 1 евроцент до 2 евро в щемпел-гланцово качество

Ном.№ 336911704115

Цена: 288,00 лв.


Празнична монета с лентикулярно изображение "Подаръци от Дядо Коледа"

Дядо Коледа е част от празничната магия, която завладява и деца, и възрастни в зимните дни. Вгледайте се в тази прекрасна монета, за да видите Дядо Коледа, който със списък в ръка се подготвя за своята обиколка по света. След това се полюбувайте на дома, изпълнен с очакване на вълшебната шейна.
Специалната технология позволява да видите и двете изображения, изпълнени с майсторство и прецизност.

Цена: 60,00 лв.

Технически параметри:
Метал: стомана с покритие от мед
Диаметър: 35 мм
Качество: лентикулярно изображение
Номинал: 0,50 CAD
Емитент: Канада
Ном. № 124111371303


Страница 1 2

00359 2 814 50 69

info@globalcoins.eu